Smyckenas språk

Vad säger man med sina smycken - säger man någonting alls till omvärlden eller är smycken bara något som är till för att vara vackert?  

Genom historien har smycken haft olika innebörd. Ibland var det praktiskt, de skulle hålla ihop olika kläder och gjordes för att vara både vackra och praktiska.  Ibland var det som prydnad och för att visa status och identitet. Vissa smycken var, och är, förknippade med olika händelser i livet t ex vigsel- och förlovningsringar. Så smycken har används och används av många olika anledningar men oftast använder vi smycken just som utsmyckning, som en modedetalj och ibland för att visa vad vi tycker.

Nästan alla designLenaW smycken har en historia och en mening. Det är viktigt för mig och jag blir väldigt glad när jag får kommentarer som ”-Vad roligt att höra om tanken bakom smycket, det blir lite extra”. 

Att Våga-gubbarna och armbanden är de allra tydligaste exemplen på smycken med mening.  De har både innebörd och historia. De vill ge stöttning och mening till sin bärare och är en fin omtanke från givaren. Eller från dig till dig,  för alltsom oftast köper man de smyckena till sig själv vilket gör mig extra glad.  Du är viktig och måste peppas och skämmas bort.   

Sen har vi smycken som både har, och inte har,  en mening med sitt lekfulla språk. Man kan välja lite själv. Ta Talk-serien till exempel. Den stora pratbubblan Let’s talk Loud and Clear är för mig väldigt tydlig i sin form. Jag brukar lite skämtsamt säga att man kan använda den som en ”humörvisare” -  hänger den som en pratbubbla är man diskussionsglad och vill prata,  hänger den neråt så vill man inte bli störd.  Nu funkar det ju inte alltid men i vilket fall så är det halsbandet en baddare på att sätta igång ett samtal, just i och med sin form.  Är det en pratbubbla eller en fågelnäbb eller vad är det egentligen? 

Det finns också några av mina smycken som egentligen inte har någon historia eller klar inspiration alls utan bara ÄR. T.ex. örhänget Simple som kom till när jag, som jag så ofta gör, satt och lekte med silvertråden och ville göra något enkelt, diskret och  elegant som både syntes och inte syntes.  Resultatet blev det långa tunna örhänget som har blivit ett av mina allra mest populära smycken. I sin enkelhet passar det till allt.  Själv tycker jag allra mest om det till en svart polotröja eller en enkel svart klänning.  Men det bästa med det örhänget är att det passar lika bra i vardagen som till stora festen - det är egentligen kläderna som avgör.  Lite som en kameleont.  

Men även ett par enkla vardagsörhängen säger väl också något eller? 

Jag funderar en hel del över det här med smyckenas ”språk”  och vad smycken uttrycker när jag sitter i verkstan. Men det viktigaste är vad du själv lägger för mening i dina smycken, inte vad andra tycker. Funderar du också ibland på om smycken uttrycker något eller har du aldrig tänkt tanken?  Berätta gärna för mig för det är så roligt att höra hur just du funderar.

Hoppas vi hörs

/ Lena 

Här  hittar du armbanden med det dolda budskapet.