Lenas Tankar & Tips - Här mår smyckena bäst

Det finns många sätt du kan förvara dina smycken på  när du inte använder dem och kanske ännu fler sätt som du INTE ska förvara dina smycken på. Var förvarar du dina smycken? 

Det absolut värsta stället att ha dina smycken på - äkta eller oäkta, är i badrummet. Det är många av oss som har en liten skål eller fint fat med allehanda smycken i på kanten på handfatet eller i badrumsskåpet. Men silver gillar inte fukten och allt annat som är i badrummet och dina smycken kommer att bli mörka och fula ganska snart. Silver- och guldsmycken kan man putsa upp och göra fina igen om det inte gått alltför långt men många av de pläterade smycken som man har kan man tyvärr inte göra mycket åt om de börjat bli fula. 


Att låta smyckena ligga i en ask  eller helt öppet på sängbordet eller hänga på en vägg eller smycketräd är inte heller optimalt. Luften påverkar smyckena så de blir fula, man brukar säga att silvret oxiderar. Plus att de kan skada varandra. Och kommer dessutom solen åt att lysa på dem så påskyndar det processen och i värsta fall kan stenar börja att tappa färg. Som du kanske vet är jag i en liten butik i Öregrund på somrarna och där är det fantastiskt när solen lyser men oj vad man måste putsa silversmyckena ofta för att de inte ska bli lite gula i kanten.  Men det bästa med äkta vara är ju just att man ganska lätt kan polera och fixa till dem så de blir i skick som nya. Oftast kan du göra det själv med hjälp av silverputs eller huskurer men har det går långt så lämna in dem till en fackman för renovering. Har du ett designLenaW-smycke hör du bara av dig så fixar jag det. 

Men hur förvarar man då sina smycken bäst?
Ja det finns massor av fina smyckeskrin med olika fack för örhängen, ringar, armband etc.  Eller fina små skrin eller fat där alla smycken samlas. Nu är det ju så att smycken mår ju allra bäst av att bäras. Ofta. Men har man samlat på sig lite olika smycken för olika tillfällen under åren så kan man ju inte bära allt på en gång.  Och hur man förvarar beror förstås också på hur mycket plats man har. Ibland kanske man kan ha en stor låda i garderoben, ibland en liten plats på sängbordet.  Det bästa sättet - men kanske tråkigaste - tycker jag är att ha varje smycke i en liten zip-lock-påse. Supertrist ja jag vet, men smycket mår faktiskt bra av att ligga i sin egen stängda påse. Då är det skyddat från allt som finns i luften och det riskerar inte att skrapa eller bli skrapat av andra smycken. Sen kan man samla alla sina små påsar i en fin ask som står framme fast inte i solen.  

Tips för kedjor 
Halsband i kedjor har ju en förmåga att alltid trassla ihop sig och där är det extra viktigt att ha en kedja i varje påse. För visst blir man vansinnig när kedjorna ligger i ett enda stort trassel tillsammans och det tar evigheter att trassa loss. Ett tips är att ta ett visitkort eller liknande lite styvare papp som är i samma storlek som platspåsen, klipp ett litet snitt i de båda övre hörnen av kortet och låt kedjan gå igenom där sen kan du lägga ner kortet med kedja i plastpåsen då bör den hålla sig rak och fin. 

Spara gelpåsarna
Ett annat tips om du inte gillar tanken med ziplockpåsarna är att ta tillvara de små gel-påsarna som man ofta får med när man köper skor eller väskor. De är bra till mycket så släng inte dem utan lägg en sådan liten påse i smyckeskrinet ifall du har dina smycken där. Den lilla påsen hjälpen till att ta upp fukten.  Men håll den påsen borta från pärlorna för de behöver ha fukt. Mer om pärlor kommer senare i vår. 

Så min rekommendation till förvaring blir:

"Förvara dina smycken i  trista, men praktiska, ziplockpåsar i en fin ask som inte står i solen" 


Ha det gott
Lena 


Här kan du titta på fler smycken till smyckeskrinet

armband halsband örhängen ringar