Hur gör musslan

Tänk om man kunde göra som musslan och ostronet - kapsla in främmande materia som man inte gillar och skapa något så vackert som en pärla?  Nu är man ju varken mussla eller ostron, men njuta av pärlor kan man ju alltid göra. 

Det som gör att jag är så fascinerad av pärlor är alla former och färger. Jag gillar egentligen inte de helt runda pärlorna - inte så förvånande eller hur?  Men jag älskar desto mer de som kallas barockpärlor - oregelbundna former, storlekar och lyster. Ett halsband av barockpärlor, gärna stora, kan vara så livfullt och helt fantastiskt.  Du vet ju säkert att jag får ”pärlnoja” ett par gånger om året och snöar in i pärlornas förtrollande värld. Jag kan sitta och plocka i timmar och bara fundera på vad det ska blir. Och det är så kul att försöka tänka pärlor på ett modernt sätt, för pärlor är ju bland de mest klassiska smycken som finns. 

”Rätt” förvarade och använda så kommer dina pärlor att hålla i generationer oavsett om det är ett traditionellt pärlhalsband eller pärlor i mer modern tappning. Här kommer några pärltips:

  • Pärlor behöver fukt men de hatar rengöringsmedel och parfym!  Så här gäller definitivt sist på - först av principen.  Spraya aldrig parfym när du har pärlhalsbandet på dig utan ta på halsbandet efter parfymen.
  • Förvara pärlhalsband liggande, inte hängande. Om de hänger så kan pärlsilket, som de är trädda på, hägna ut sig, speciellt om det är stora, lite tyngre, pärlor.  En bra vana är att låta trä om pärlhalsband en gång per år - speciellt om du använder dem ofta.  Hör av dig om du behöver hjälp.
  • Förvarar man pärlor för torrt kan de tappa lystern och det är ju trist. Att lägga pärlor i en linneduk i en plastpåse funkar bra, men använd inte i bomull för bomullen drar ut fukten ur pärlan. Allra bäst mår de kring halsen förstås.  

Du kan väl tricket hur man känner om det är en äkta (odlad eller naturlig) pärla eller en imitation?  Gnid pärlan försiktigt mot tanden -  om det känns strävt är det med största sannolikhet en äkta pärla, om det är glatt är den en imitation 

Just det - hur gör musslan och ostronet egentligen? Jo, en äkta pärla kommer till när  t. ex. ett sandkorn tränger in i den stängda musslan. För att skydda sig mot inkräktaren utsöndrar musslan pärlmassa som lägger sig som en tunt skal runt sandkornet och så växer skalet så sakteliga och pärlan växer fram.  När man odlar pärlor så gör man i princip likadant men man för då in ett litet korn av pärlemor eller något annat i musslan eller ostronet och så lägger man tillbaka allt i vattnet så pärlan får växa till sig innan det är dags att ta upp dem. Ja pärlor är fascinerande, håller du inte med? 

I serierna Movement och Ostron har jag blandat silver och pärlor i olika färger. Lite romantiska och mjuka serier båda två. Men de smycken med pärlor som  jag gjorde senast är örhängen döpta till City Pearls- ett par långa raka tunna silverstavar med en enkel rund pärla, för säkerhets skull sitter pärlan på olika höjd på varje örhänge. Där är det lite av hårt möter mjukt som det kan vara i staden. Du hittar dem här. Och när det här årets pärlnoja är över så kommer det nog att fyllas på med andra pärlsmycken. Vill du vara säker på att inte missa något så anmäl dig till nyhetsbrevet längst ner på sidan. 


/Lena