Att Våga Gubbens Blogg - Gubbens historia

Att Våga gubben har sin egna historia som startade för att jag blev så imponerad av alla idrottsmän som satsar så oerhört mycket på sin idrott. Jag satt och tittade på OS i London - denna fantastiska  folkfest som följs världen över under ett par veckor. Jag har själv haft förmånen att vara på plats på en OS-invigning (i Los Angeles 1984) och jag kommer ihåg att det var en otrolig upplevelse bara att få vara där och titta så jag förstår att OS  måste vara så oerhört stort för idrottarna.  
Men tänk att slita många år av träning med bara ett mål i sikte - att komma till  och kanske vinna i OS. Och sen springer man ett lopp på kanske 60 sekunder - och sen kan det vara över!!!!  Alla kommer ju inte vidare i försöken och bara en kan vinna.  Det som jag började fundera på där jag satt framför TV:n sommaren 2012 var - Var hittar man styrkan att komma vidare och satsa igen?  Tanken på, eller ska jag säga fascinationen för, att satsa, att hitta styrka att göra allt igen, eller göra allt en första gång började gro. 

Under den här tiden hade jag också förmånen att få träffa många kvinnor som var ambassadörer i Tillväxtverkets ambassadörsprojekt som pågick de åren. Kvinnliga företagare runt om i landet  ställde upp som ambassadörer och berättade om hur det var att vara företagare, entreprenör, berättade om sina idéer och hur de arbetade. De var på skolor, i föreningar, på mässor och konferenser. Och de ställde upp helt gratis för de ville inspirera och hjälpa till att förändra synen på kvinnligt företagande. Hur det gick med projektet har jag ingen aning om men jag blev imponerad och inspirerad av alla dessa kvinnor som många hade satsat allt på sin dröm att starta sitt företag.
När sen en bekant i den här vevan sa att hej då -nu drar jag till San Fransisco på ett halvår och gör något nytt - ja då var gubben född.
 MOD var den första gubben  för det är modigt att bryta upp och följa sina drömmar, och det krävs MOD för att våga satsa på mål som ligger lååååångt borta med en satsning som kan vara över på 60 sekunder. Den allra första gubben blev också kallad springgubben av en tjej vars väninna skulle ställa upp i ett långlopp  och hon gav bort den som peppgubbe. En fin tanke tycker jag och den tanken har levt vidare med gubbarna. Vi behöver alla lite pepp när vi kämpar oavsett vilket mål vi har.

Mod, Energi, Styrka och Lycka var länge de enda gubbarna men efter ett par år föddes en idé om att utveckla Att Våga-familjen med andra gubbar.  Balans fick se ljuset våren 2017 i en tid då vi talade väldigt mycket om vikten av att uppnå balans i livet.  Tillit  blev gubben för våren 2018.  -   Tillit är inte ett ord vi använder så ofta och jag läste någonstans att det inte har en klar definition. Men det är en känsla -  när vi känner tillit så vågar vi göra saker vi vill, saker vi drömmer om,  vi vågar stå upp för det vi tror på, vi litar på oss själva och andra.  Mycket i vårt moderna samhälle bygger på att vi känner tillit till de system som finns runt omkring oss, att de ska fungera. Men diskussionerna under slutet av 2017 början av 2018 hade fått många att reflektera om vi verkligen kan lita på de system som finns runt omkring oss,  förtjänar de vår tillit.  Så gubben kändes väldigt aktuell även om det kanske inte var meningen från början - eller så fanns de tankarna där undermedvetet och drev mig i den riktningen, det är svårt att säga vad som kommer först.
Många frågar mig nuförtiden varför det blev en gubbe och inte en gumma och jag har egentligen inget bra svar på det för jag hade aldrig tänkt så. För mig var det inte viktigt med han eller hon det viktiga är tanken.