En länk mellan de himmelska stjärnornas energi och våra själar


Visst låter det vackert, som poesi?  Smaka på det igen -  En länk mellan de himmelska stjärnornas energi och våra själar.   Det är bergskristallen som sägs vara den länken, och visst är bergskristallen vacker i sin enkelhet.  
Varje månad har en månadssten. Månadsstenar har funnits i olika kulturer sedan långt bak i historien. Och varje kultur hade sin egen kombination av månad och sten. Oftast hade månadsstenen något att göra med stenarnas helande krafter.  I USA gjorde man i början av 1900-talet ett försök att standardisera månadsstenarna även kallade birth stones. Det är den listan som vi oftast använder idag när vi pratar månadsstenar. På listan har man dessutom lagt till alternativ till de dyrare ädelstenarna.  Så för april månad är månadsstenen diamant eller bergskristall.

Diamanten är den hårdaste mineralen som förekommer i naturen och den mest mytomspunna och uppskattade av alla ädelstenar - ”A girls best friend”  eller hur?   Dyr och uppskattad. 

Bergskristallen å andra sidan är en helt färglös och genomskinlig kvarts. Lite enklare än diamanten men lika vacker och fantastisk att ha i ett smycke. Namnet kommer från grekiskans krystallos som betyder is, för man trodde helt enkelt att det var is när man hittade den.  Personligen uppskattar jag bergskristallen mycket just för att jag kan använda stora stenar i smyckena. Diamanter i de storlekarna skulle jag aldrig drömma om att arbeta med :)  

Egenskaper
Bergskristall kan vara en mycket kraftfull sten och anses ibland som den främsta av alla kristaller eftersom den, bland annat, hjälper till att stärka övriga kristallers egenskaper när de används tillsammans. Den kan lösa energiblockeringar, rena och balansera. Den har en förmåga att transportera bort negativ energi och lagra positiv energi och det låter väl bra eller hur?
Den hjälper också till att ge klarhet t ex vad gäller tankar och känslor, man kan få hjälp att fatta beslut och har lättare att känna vad man vill och hur man kan lösa ett problem.  Så att det blev just bergskristall som huvud för Att Våga gubben 2019 är egentligen inte alls konstigt. Klarhet efter Tillit - en helt logsik följd. 

Vissa säger att bergskristallen också har en magisk användning och förstärker våra egna energier och  avsikter. Så om man lägger en bergskristall under kudden kan den ge en lugnare sömn och klarare drömmar.  Nu tycker ju jag att man ska ha sin bergskristall i ett smycke runt halsen eller armen istället för under kudden.  

Bergskristallen är oftast helt genomskinlig men till Att Våga gubben Klarhet har jag valt en krackelerad sten - låter ju lite knäppt eller hur - en krackelerad sten i ett smycke som heter Klarhet? Men hur mycket jag än älskar bergskristallen så tycker jag är att när den är helt rund och genomskinlig så kan den kännas lite tråkig.  Då är det mycket mer liv med en krackelerad sten,  men egenskaperna för stenen är desamma.

Normalt använder jag inte så mycket ädelstenar i designLenaWs smycken men Att Våga-serien är ett undantag.  Gubbarna har sedan de kom 2012 haft huvuden i olika ädelstenar. Stenarna med sina egenskaper, gubbens rörelsemönster och namnet har tillsammans skapat en helhet.  Inför lanseringen av årets gubbe utökades serien med armband där jag använder samma stenar som till gubbarna och budskapet, inspirationen, är densamma men uttryckt på ett annat sätt.  

Du hittar gubbarna och armbanden här.