Att Våga Gubbens Blogg - Vad är MOD?

Vad är modigast att våga slänga sig ut i bungy jump eller att våga låta bli trots att alla andra tycker att man ska? Ja, det beror väl lite på vad man tycker att mod är.  Det ena alternativet kan göra väldigt ont fysiskt, det andra kan göra väldigt ont i själen. Båda innebär en risk och gör dig sårbar.Men finns det en klar definition av mod?Mod, eller tapperhet, är en egenskap som, tillsammans med vishet, måttfullhet och rättrådighet, räknades som en av kardinaldygderna inom den grekiska filosofin. Sokrates ansåg att det viktiga är att känna sig själv, förstå vad som är gott för människan och hennes psyke. De var kloka de gamla grekerna.  För det är väl så att en modig person handlar enligt sin övertygelse och sina önskningar, även om det kan innebära negativa konsekvenser för henne själv.

Mod är att vara rädd, men övervinna rädslan för att göra det som ska göras. Och det oavsett om det är att bestiga ett berg, stå upp för orättvisor eller testa något okänt som gör att man riskerar att  misslyckas.
Att våga göra något annorlunda, något vi aldrig gjort förut - det är också modigt. Eller att rädda en katt i ett högt träd.  

Ingenjör André var modig som gav sig ut med ballongen, Neil Armstrong och hans kollegor var oerhört modiga att ge sig ut i rymden för att gå på månen - en sorts mod att utforska det som vi inte vet något om.När jag bestämde mig för att skriva lite tankar om mod stötte jag på en bok som jag kan rekommendera -  Boken heter Mod att vara sårbar : i dina relationer, i ditt föräldraskap, i ditt arbete  av Brené Brown. Hon  har doktorerat i sociologi och är professor vid University of Houston Graduate College of Social Work och har forskat i många år om sårbarhet, skam och mod.  Intressant läsning

I inledningen skriver hon bland annat:
”Att vara sårbar är inte att lyckas eller misslyckas det är att förstå att båda delarna är viktiga, att ge sig hän. Det är att gå in för något helhjärtat. ”
”När vi ägnar vårt liv åt att vänta med att gå in på arenan tills vi är perfekta eller osårbara blir följden till slut att vi offrar relationer och möjligheter som kanske inte kommer tillbaka, att vi slösar bort dyrbar tid och vänder ryggen åt våra gåvor, det unika bidrag som bara kan komma från oss. Det kan verka lockande att vara perfekt eller osårbar men det finns inga sådana alternativ i människans tillvaro. Vi måste gå in på arenan, vad det än handlar om ….och vi måste vara modiga och beredda att ge oss hän. Istället för att sitta vid sidan av och häva ur oss kritik och goda råd måste vi våga visa oss och låta andra se oss - Det är detta som är sårbarhet . Det är detta som är att visa stort mod.”  Brown tar upp många intressanta och roliga tankar om sårbarhet och mod. Och hur de två går hand i hand. Boken får en att tänka efter en hel del och är riktigt läsvärd.

Att Våga gubben är inspirerad av just de människor som jag under sommaren 2012 tyckte var modiga för att de vågade. De vågade följa sin dröm  och riskerade att inte nå ända fram till sitt mål  eller vågade satsa på att testa något helt nytt . De kanske var helt livrädda för det okända men gjorde det ändå - det är mod.  

Vad tycker du är modigt? och Vem tycker du är modig?
Jag tänkte skriva lite mer om människor som vågat göra något nytt eller visat styrka så du får gärna höra av dig med tips på någon som du tycker har vågat - känd eller okänd det spelar ingen roll.