Att Våga Gubbens Blogg - Vad kan du inte leva utan?

Finns det något du inte kan leva utan? Jamen självklart finns det massor av saker som man kan leva utan. Men det finns också mycket som åtminstone jag skulle sakna otroligt mycket om jag inte hade det i mitt liv. 

Men om jag förlorade saker eller personer som är viktiga för mig så skulle musiken hjälpa mig vidare. Jag älskar musik, i många olika stilar, och tror faktiskt att jag skulle må mycket sämre om musik inte kunde vara en stor del av mitt liv. Musik kan få en att både må mycket bättre men också sämre. Så just musik tror jag det skulle vara oerhört svårt att leva utan.

Det finns rätt mycket forskning om musikens påverkan på hjärnan. Man har kommit fram till att hjärnan reagerar på rytmer, toner och klanger.   Peter Vuust är en dansk forskare och basist som har forskat mycket på detta. Han sa i en intervju att  ”Musik kan något som inte går att uppnå genom verbal kommunikation. Du behöver bara spela en viss låt för att försätta hjärnan i ett visst tillstånd.” och visst stämmer det, håller du inte med?  

Så - vilka låtar får dig laddad och på bra humör?  Har du någon låt som du kan ta till, som alltid får dig på bra humör och kan få dig från sur och omotiverad till glad och peppad på ett ögonblick, som gör att det börjar rycka i kroppen, du börjar dansa och sen går saker och ting mycket lättare att ta sig för? 

Jag har samlat sådana ”pepplåtar” under begreppet ”Att Våga-låtar” just för att de har så mycket gemensamt med Att Våga-gubben. Gubben + musik  vilket powercombo nu börjar det hända saker eller hur? 

Det här är några av mina  ”Att Våga låtar” - de som får mig att gå från noll till hundra på ett ögonblick och som gör att jag direkt tar itu med det som känns mest svårt att övervinna 

  1. Don’t stop me now med Queen — bra textrad också eller hur?  Det finns massor av Queenlåtar som ger bra med peppning. Och om du inte sett filmen Bohemian Rhapsody än så gör det - Man glider garanterat ut från bion i en superhärlig sinnesstämning redo för allt! 
  2. It’s raining men med The Weather Girls - en riktig gammal klassiker från början av 80-talet, härliga rytmer och man vill bara dansa
  3. Sommer Son med Texas  också en skön rytm som gör en glad
  4. Never let it go med Afrodite   Glad låt med skön rytm, en låt som jag inte upptäckte förrän för något år sedan eftersom jag bodde utomlands när den var som mest populär, men nu spelar jag den ofta just för rytmens skull

Ja det finns förstås oändligt många fler, men nu är jag nyfiken -  vilka är dina  ”Att Våga-låtar”? 

Hjälp till att skapa en spellista till lanseringen av Att Våga Gubben 2019 den 25 april  - maila dina bästa ”Att Våga -låtar” till mig på  [email protected]